Thursday, September 23, 2010

Petua dari Ijan

Gua ade sorang kawan. Dia dulu ahli VWM jugak. Hari ni gua baca blog dia. Oleh kerana blog dia mengandungi ilmu yang tak ternilai manfaatnya, maka gua kongsikan dalam blog gua....

Petikan dari blog Ijan Anak Seorang Penoreh

"Kita akan sihat, jika tahik kita sihat..ha.....tu dia!

Ok, sekarang aku nak tanya, siapa kat sini yang berak hari - hari..?? sila angkat tangan ...

1,2,3 ...adalah 4 org aku nampak angkat tgn x termasuk diri aku sendiri yg berada dalam kategori ni.


Baik, jika korang nak tahu, orang yang sihat adalah orang yang berak hari-hari, sebab system penghadamannya bagus, lanca, .licin and mantap..., alhamdulillah,”


Orang yang berak jarang-jarang ni , eloklah korang check balik pilihan makanan korang dan selaraskannya dengan aktiviti harian. Lagi lah plak kalau berak kadang-kadang

Inga kawan-kawan.., kita akan sihat, jika tahik kita sihat

Selepas berkaitan kekerapan , kita ke bab warna tahi plak ...

Sekarang cuba korang check warna tahik korang, jika tahik korang berwarna cerah macam kuih Maruku, itu tanda tahik korang sihat, tapi jika tahik korang bewarna gelap macam dodol, itu tandanya tahik korang tidak sihat, dan tahik yang tidak sihat datang dari tuan bontot yang juga tidak sihat.sila amik perhatian....

Jika Tahik korang bewarna kelabu seperti kuih puteri mandi bergelumang kepala, mungkin korang ada masalah organ dalaman, kalau warna tahik hijau macam kuih puteri ayu itu lagi parah, atau warna hitam kemerah merahan macam sirap bandung terlebih sirap, mungkin usus korang ada barah.. atau korang mengalami pendarahan gastrousus

sbb tgh mood raya kan, jadi segala perumpamaan mmg disengajakan berunsur kuih muih

Tapi ejan ,, Sunnah Nabi, mana boleh tengok tahik?

eh..ada plak org soal tiba2...belum tiba sesi soal jawab wei ..takpa, aku jawab

Ye tak ye jugak, tapi kau jangan tengok betul betul, jeling jer.., tak payah belek dengan tangan, siap rasa dgn lidah plak ..

tengok dengan hujung mata cukup, sipi2 ...tentu nampak warna tahik korang.., make sure warnanya cerah macam goreng pisang.., bukan hitam macam Almonlondon


Tanda lain tahik yang sihat adalah, tahik korang tenggelam macam keropok rebus yang belum masak.., tapi jika tahik korang timbul dalam air macam keropok keping yang digoreng dalam kuali yang banyak minyak, itu tandanya tahik korang ada masalah 'celiac disease' , mungkin?…, check balik pilihan makanan korang, kurangkan makanan dalam tin atau makanan segera

Tapi ada jugak perbezaan pendapat dikalangan doctor yang mengatakan, tahik tenggelam itu tak bagus kerana ada banyak toxic, dan tahik yang terapung seperti cekodok goreng pulak yang bagus, ntah?

Akupun tak tahu.., tak pernah rasa, tapi aku boleh buat kesimpulan, jika tahik korang timbul dan tidak berbau, bermakna itu adalah hampas tahik dan itu bagus, tapi jika timbul dan bau busuk macam tahik.., itu masalah..”

“Tapi ejan macam mana nak tengok tahik dalam tandas cangkung…?”
Ada lg yg soal ??
Alahai, kau pergilah tidur kat hotel dan berak dalam tandas duduk, boleh nampak tahik kesayangan korang tu sama ada timbul atau tenggelam..,

jangan balik rumah berak dalam sinki pulak,
takpun korang pergi luar Negara, kat sana semua tandas jenis duduk, kan?”

Selain itu ....

Bentuk tahik juga merupakan indicator bahawa korang ni sihat atau tak, jika tahik korang cair bersepah macam bubur lambuk, memang korang tak sihat..

Factor tahik bersepah ini mungkin disebabkan terlalu banyak serat dalam diet atau jangkitan bakteria atau virus, sebab tu air banyak keluar bersama tahik lalu meleleh macam kuah satay..

Klu tahik bersepak , masa kuar dari dubur tu , bnyi pun leh tahan lain mcm,...
Preeettttt...........berterabur dlm lubang jamban ...puas plak nak basuh ..

Jika tahik korang keras macam gula Melaka pula, pun masalah jugak, mungkin sebab kurang makan sayur. Buat2 lah rajin mkn ulam2..

Tahik yang sihat adalah berbentuk seperti keropok lekor yang panjang, dan bila keluar cantik tak putus putus, macam picit ubat gigi gitu..,

jika terputus putus, dan korangpun suka kemut, maka tahik korang akan jadi bulat bulat macam kuih bom, jika warna hitam, dah jadi macam tahik kambing.., tak bagus!,

ingat.., seklai lg aku nak tekan kan , tahik yang sihat, datang dari manusia yang sihat

Itu hari tgh borak,2 aku mntak excuse sbb nak berak. Then ketika dtg semula ke geng borak, ada plak pertikai kenapa lama sgt aku berak , so aku jwb mcm ni

“Aku lambat bukan sebab berak, tapi sebab basuh berak, jika aku tak basuh berak, tentu aku cepat, tapi sebab islam mewajibkan kebersihan, maka kenalah ambik masa lama sikit untuk basuh berak, lagipun, lepas basuk berak, tiba tiba ada pulak the last drop of ‘kerepok lekor’, tu yang kena basuh berak lagi sekali.., tu yang lambat.., dan korang kena berterima kasih sebab aku ambik masa basuh berak, jika korang nak cepat, boleh jer aku datang tanpa basuh berak, tapi korang pulak yang susah nanti, maka, oleh kerana aku tak nak susahkan korang, maka lambatnya aku bukan sebab berak, tapi sebab basuh berak kerana korang yang tak suka jika aku tak basuh berak, jadi aku lambat kerana korang!”

Sekian ... "

Gua yakin esok ramai yang intai tahik sendiri dalam toilet...





Ini adalah ijan

14 comments:

ptos said...

cam gampang..mati gua gelak

Im Single said...

ptos - gua suspek tahi lu merah purple. kah3x...

Zie said...

owh,gambar seorg manusia yg dicari dr sekeping not rm50..

h a n i e said...

ada jugak sikit2 wa rasa nak lastik lu pakai tiub tayar motor!!


hahaha..

ezam said...

kah kah kah gilerrrrrrrrrrr!!!!

ade ka samakan tahik dgn kuih muih....

seriau tekak den dongar!!!

Mimie.Candy Cane said...

disguisting!!! tp enty penuh info..berkerut2 muka gua bace entry ni.siyessss...

rosemyn said...

meremang bulu roma haku aih! ish ish ish....

Im Single said...

zie - wah! ingatan anda sangat kuat. terima kasih kerana mengikuti perjalanan blog gua. 2 thumbs up!
hanie - jangan wei... nnt tahik gua jadi merah, internal bleeding. kah3...
ezam - tu yang mahal tu.. suasana raya...

Im Single said...

mimie - gua baca sampai berpeluh. kah3..
rosemyn - lu rase seram ke?

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

nasib baik tat nenas tak termasuk dalam contoh2 tersebut..


.

Mohd Jalizan Ibrahim said...

aku boleh charge apa royalti kat kau ni ......- penulis asal

Im Single said...

man - sdap kuah tu...
ijan - lu nak ape jan? nescape ais mamak bidayah ok?

Nerzhul said...

macam penah baca...

-HanaMichi- said...

tak jadi gua nk kunyah kuih dpn mata ni .. :(