Tuesday, January 27, 2009

Budak flat, umur lingkungan darjah 3


Budak2 flat bermain di halaman flat. Kereta kakak berhenti di depan kedai runcit Serantau. Gua berjalan keluar, berseluar yankie menuju ke kedai. Buah keras sebungkus, santan kotak Harmuni 2 gua tapau. Mak nak masak lemak harini.

“RM6.50 bang...” Duit kertas gua seluk kocek kanan, duit syiling gua selok kocek lutut. Ye la, seluar gua kan banyak kocek. Bayar…

Bergegas ke kereta. Di pintu kereta ade budak2 flat bermain. Tetiba…

“Bang, abang muka hensem la…” Budak flat, umur lingkungan darjah 3.
“Erk… Time kasih la dik. Jangan la puji abang macam tu. Adik pun ape kurangnye…”
“Saya mane hensem bang. Tapi abang memang hensem la…”
“Eh, adik ni. Adik hensem la. Ok la, abang nk chow ni..” Gua senyum.

Adik tu dapat pahala kerana jujur.
Gua dapat dosa kerana menipu.

12 comments:

sheryshareehan said...

haha.perasan giler.

oily ili said...
This comment has been removed by the author.
Pak^Abu said...

bape sen ko upah budak2 tuh..cehhhh!!!

rainz said...

berdarah idung aku bace woi!!

Im Single said...

shery: tahniah dah ade blog!
pak abu: gua upah senyum je, sedekah.
rainz: baik ko lap, nnt jadi taik hidung merah. hehe...

Fikri: Kacaknya! said...

Kat flat mana tu. Aku nak jumpa dak2 tu la. Nak nasihat kat depa, "tak baik menipu adik2...."

p/s : Apa punya word verification da "SNOTORA"

kay karim said...

LOL, shamil...

simpleteen said...

haha..
agak2 budak2 tu ada nak minta pepe dr awak kot...
mst dia mengharap bila dia puji awak ,dpt ganjaran candbury 2 bar ke...

Ilya said...

mana tau budak2 tu dpt pahala..tah2 sama kes ngan kau..menipu...haha

Im Single said...

Fikri: Flat Lumba Kuda

Kay: LOL jugak! Ekeke...

Simpleteen: mungkin dia mengharap buah keras tu kot. harapan la, mak gua lebih mengharap.

Ilya: mase gua budak2, gua tak pandai tipu. so... =P

zaidzali said...

ni post item paling creative - tapi aku paling tak tahan ayat yang terakhir

Im Single said...

kekreatifan lahir dari kejujuran..