Sunday, November 20, 2011

Bengang...

Gua baru sudah baca blog Abampaiseh pasal blog dari Indonesia. Tak faham gua ngan mereka ini. Melebih-lebih mintak doa supaya Team bola diorang menang supaya majikan di Malaysia menghormati pembantu rumah di Malaysia. Lepas tu lebih-lebih cerita pasal derita rakyat dia kat Malaysia.

Wahai brader2 di Indonesia...

Dulu gua ada bibik dari Indon, 7 tahun dia bekerja dengan keluarga gua. Happy je gua tengok dia. Siap balik cuti mak gua sponsor tiket lagi. Kitorg happy je. Dah macam famili. Kami masih mengutus berita walau dah lama dia pulang semula ke kampung. Rilex je...

Dulu umah pakcik gua kena pecah ngan orang Indon. 7 orang masuk umah. Anak-anak kecik dia kena ikat dan kena ugut ngan pisau. Itu baru cerita pakcik gua. Cerita orang lain lagi..?

Dulu gua pergi Indon urusan kerja, dapat ramai kenalan baru. Kami masih berhubung, bertanya khabar. Gua appreciate diorang seperti saudara gua sendiri.

Aritu gua selamba tanya orang indon yang kerja kat kedai runcit kat sini. Gua Tanya kenapa orang-orang di Indon menghina Malaysia melebih-lebih. Dia kata jangan dipeduli orang-orang di sana, mereka tak faham kerana tidak pernah ke sini. Itu semua rencana orang-orang politik. Gua sedikit lega, tapi hati gua masih terguris.

Mungkin semua orang Indon yang gua pernah jumpa ada pemikiran yang professional dan rasional.

Kalu ikut hati gua nak tulis panjang lebar. Dulu gua ingat nak promote silaturrahim sesama rantau ini, tapi gua rasa membuang masa.


4 comments:

crsang said...

aku rase rase beter untuk kite bertenang aje..mcm player malaysia main malam td, tenang je. sampai peluang depan gol yang banyak pun disia-siakan.

paiseh said...

cilake.. lu punya penulisan sangat mari feel dia.. ajar gua weh~

azrie hafiz said...

Tulisan suami kpd ibu mengandung mmg feel.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)